MAAAT
Det svenska köket omfattar en rad svenska rätter och traditioner runt mat och dryck. Dessa rätter bygger ibland på en unik inhemsk tradition samt traditionella råvaror. Idén om ett traditionellt nationellt kök är relativt sen och har lett dels till ett selektivt ihågkommande av den mat som lagades i Sverige förr i tiden, dels till en "nationalisering" av många maträtter som tidigare snarare sågs som lokala eller regionala specialiteter. Eftersom dessa rätter förknippas med Sverige är det också naturligt att de serveras i internationella sammanhang såsom statsbesök, konferenser eller till turister. Det svenska köket är en del av den svenska kulturen.
Historiskt har det svenska köket varit mycket öppet för främmande matinfluenser, allt ifrån kåldolmar, det franska köket mellan 1600-talet och 1700-talet till sushi och caffelatte idag.
När det kommer till snabbmat har det svenska köket under 1900-talet fått många utländska inskott, pizza har varit en del av svensk kultur sen 1960-talet och samma intåg kan anses genomföras av kebab och falafel idag.
jag förstår ingenting, men jag gillar det iaf!
AHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA